WASABI

Wasabi: is een zeer scherpe specerij uit de Japanse keuken, die vaak gebruikt wordt bij sushi- en andere visgerechten.

De op mosterd gelijkende substantie wordt gemaakt van de wortelstam van de Wasabia Japonica (synoniemEutrema Japonicum). De smaak van echte Wasabi is anders dan die van mierikswortel en echte Wasabi heeft een opvallend groene kleur. Imitatie Wasabi wordt onder meer in tubes en in poedervorm op de markt gebracht. Het voordeel van echte Wasabi is dat deze minder scherp is en dat deze scherpe smaak niet zo lang aanhoudt als bij andere scherpe specerijen zoals rode pepers. Na het doorslikken van Wasabi is de scherpe smaak meteen weg.

De meeste Wasabi die op de markt aangeboden wordt, is niet gemaakt van Wasabia Japonica. Het is een imitatie, die gemaakt is van groengekleurde radijs, of een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterdbladgroen en E-nummers. De echte Wasabi (wortelstam) is bederfelijk, moeilijk te kweken en heeft een groeiperiode van minimaal 1,5 jaar. Daarom is echte Wasabi duur. Ook in Japan wordt vaak gebruikgemaakt van de imitatie Wasabi. Alleen in de betere sushirestaurants in Japan en Europa wordt echte Wasabi tussen de rijst en de vis in de sushi (Nigiri) verwerkt.